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3. Interpretation of Article 13(A)(1)(¢c) of the Sixth Directive — hospital and medical care

With regard to certain care services supplied to patients by companies employed to do so by a
hospital, almost all the delegations took the view that such services were covered by the exemption
provided for in Article 13(A)(1)(c) of the Directive irrespective of the recipient of the invoice but
provided that the services in question were of a typically medical nature as defined by each Member
State. A large majority of delegations considered that this exemption applied to general care
services also of typically medical nature provided at home on behalf of an institution. In the opinion
of all the delegations, medical research was not covered by the exemption.

4. VAT arrangements applicable to transactions linked to the additional guarantee offered when
durable goods are sold

The delegations were unanimous in their view that an additional guarantee offered by a seller of
durable goods was not covered by the exemption provided for in Article 13(B)(a) of the Sixth
Directive. The sum paid by the purchaser for the additional guarantee had to be taxed either by
including it as an incidental expense in the taxable amount for the product sold in accordance with
Article 11(A)(2)(b) or as a separate service provided under a maintenance contract. A repair carried
out by the seller under an additional guarantee was not subject to VAT since it had already been
taxed when the product was sold or when the maintenance contract was concluded.

5. Application of Article 13(B)(d)(6) of the Sixth Directive to collective investment
undertakings with a corporate structure or constituted under statute

Most of the delegations took the view that the exemption provided for in Article 13(B)(d)(6) of the
Sixth Directive could also be applied to portfolio management services supplied by an outside
enterprise to undertakings with a corporate structure or constituted under statute.
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